Miód Nawłociowo-Gryczany z...
MIÓD Nawłociowo-Gryczany z 2022 r. Miód skrystalizowany
Miód powstaje wtedy, gdy w czasie występowania pożytku gryczanego pojawi się nawłoć. Część pszczół z tego samego ula zbiera nektar z gryki, natomiast druga część wykorzystuję pożytek nawłociowy. Nektar obu roślin jest w tych samych komórkach plastra w wyniku, czego ulega wymieszaniu.
Miód nawłociowo-gryczany łączy w sobie pozytywne właściwości gryki i nawłoci. Gryka jest dość powszechną rośliną miododajną, natomiast nawłoć pospolita to kwitnąca na żółto roślina, nektarująca od początku lata aż do późnej jesieni.
Miód nawłociowo-gryczany świetnie sprawdza się jako środek wspomagający leczenie chorób układu pokarmowego i moczowego. Działa przeciwzapalnie, żółciopędnie oraz moczopędnie. Doskonale sprawdzi się jako lekarstwo z naturalnej apteki. Jego regularne spożywanie znacznie poprawia odporność oraz funkcjonowanie wszystkich układów. Miód nawłociowo-gryczany jest w szczególności polecany osobom cierpiącym na takie choroby przewlekłe, jak cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie czy zbyt wysoki poziom cholesterolu
Biały nalot na miodzie jest oznaką że miód jest naturalny .Nalot to jedynie pęcherzyki powietrza, które zostały "uwięzione" w słoiku. Obecność owych pęcherzyków przyspiesza krystalizację miodu.
Obecność piany, nalotu jest wręcz pożądana i świadczy o tym, że kupujemy miód najlepszej jakości.